Een comfortabele woning is een woning waar jij je altijd thuis voelt. Een woning waar je prettig thuiskomt, tijd spendeert met familie en lekker in de bank weg kan zakken voor een leuke serie of film.
Het creëren van wooncomfort kan in details zitten en grotere woningaanpassingen. Omdat niet iedereen in staat is om grote aanpassingen te maken, zetten wij vier tips op een rijtje die van verschillende omvang, zodat je altijd een passende tip vindt om meer wooncomfort te creëren.
1. Comfort in de woonkamer
In de meeste huizen vormt de woonkamer het epicentrum: de ruimte waar de meeste (wakkere) tijd wordt gespendeerd, waar je tot rust komt en waar je ontspant. Nog altijd zien we vaak woningen waar de woonkamer banken of stoelen hebben die misschien stijlvol zijn, maar daarmee hebben ingeleverd op comfort.
Zonde, want er zijn voldoende stijlvolle banken en stoelen met goed comfort. Wanneer je een lekkere bank hebt om op te luieren kom je prettiger thuis en is het ook aanlokkelijker om een avondje daar te spenderen. Het is gebleken dat dit leidt tot meer ontspanning, minder stress en meer rust. Niet alleen fijn op de avond, maar dus ook goed voor je gezondheid.
2. Zorg dat je slimme meter écht slim is
Steeds meer woningen beschikken tegenwoordig over een zogenaamde slimme meter. Met de slimme meter kun je tot in detail zien hoeveel energie je verbruikt, waar deze energie verbruikt wordt en hoeveel je stookt.
Dat inzicht is handig om energie te besparen, maar je kunt er ook extra comfort uit halen. Met de meeste slimme meters is het namelijk mogelijk om aan te geven wanneer er gestart moet worden met het opwarmen van de woning en wanneer er gestopt mag worden. Bovendien hebben veel slimme meters een instelling die aan de hand van het energieverbruik inschat wanneer je thuis bent en hierop gaat anticiperen door bijvoorbeeld een uur voor thuiskomst te beginnen met opwarmen.
Door je slimme meter slim te gebruiken kom je dus altijd in een warm huis thuis, terwijl je tegelijkertijd geld kunt besparen door op andere momenten (op afstand) de temperatuur omlaag bij te stellen en je slimme meter aan te leren wanneer er gestookt moet worden.
3. Badkamercomfort
Een fijne badkamer levert eveneens een enorme bijdrage aan het wooncomfort. Het zorgt ervoor dat je ’s ochtends prettig wakker wordt en ’s avonds fijn naar bed kunt gaan. Kies, waar mogelijk, voor een badkamer met een goede douche. Wanneer er voldoende waterdruk aanwezig is, kan een grote regendouche enorm fijn zijn om tot rust te komen.
Andere badkamer aanpassingen die prettig zijn voor het wooncomfort zijn bijvoorbeeld een bidet, dubbele wasbak en een bad met jetstream, om een jacuzzi-effect te bieden.
4. Isolatie
Een goed geïsoleerd huis is al snel ook een comfortabel huis. Met name in oudere woningen valt er vaak nog veel te winnen op het gebied van isolatie. Goede isolatie helpt niet alleen om de stookkosten te drukken, het voorkomt ook een nare tochtstroom in de koudere maanden.
Woon je in een wooncomplex en ben je onderdeel van een VvE, dan is het soms mogelijk om voor alle woningen isolatie te laten plaatsen en betaal je dus een stuk minder voor je eigen isolatie. Wel zo handig.
Geef een reactie