De gietvloer zit in de lift. Veel heeft te maken met de moderne en industriële look waar steeds meer Nederlanders voor kiezen. Toch heeft zo’n vloer nog een aantal andere belangrijke voordelen. De laatste jaren kwamen daar ook steeds meer afwerkingsmogelijkheden bovenop. Maar wat is een gietdekvloer nu net en welke materialen kan men gebruiken? Hoe laat het gebruik van die materialen zich vervolgens vertalen in prijzen en onderhoud? En kan je zelf zo’n vloer leggen? Op al deze vragen biedt dit artikel een antwoord.
Wat is een gietvloer?
Een gietdekvloer (of gietvloer) is in feite eerder een afwerklaag dan een echte vloer, hoewel je dat ook van pakweg tegels zou kunnen zeggen. De gietvloer wordt hierbij aangebracht op een dragende vloer. Het wordt er als het ware bovenop gegoten. Het materiaal dat men hiervoor gebruikt, durft nogal eens sterk te verschillende en gaat van pakweg gietbeton tot epoxy, polyurethaan en allerhande andere mengsels. Die gebruikte materialen hebben allemaal hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Ook op het prijskaartje heeft het uiteraard invloed.
De verschillende gebruikte materialen
In de eerste plaats zijn er de gietvloeren op basis van gietbeton. Deze gietvloeren zien we vooral in commerciële gebouwen en in de woonkamer verschijnen. Het laat zich kenmerken door zijn groot onderhoudsgemak en de ideale combinatie met vloerverwarming. Het is dan ook een uitstekende vloer voor zij die houden van warme voetjes. Toch ziet het er ook goed uit. Meestal voegt men voor een woonkamer kleuren aan het mengsel toe of zal men het beton polieren voor een glanzende uitstraling.
Een andere gietdekvloer die we in de woning vaak terug zien komen, is de gietdekvloer op basis van polyurethaan. Het doet het vooral goed in moderne woningen. Het laat zich dan ook eenvoudig aanbrengen en bovendien kan je er kleurnuances aan toevoegen. Zo verkrijg je bijna een echte betonvloer, met een heleboel andere voordelen erbovenop. Deze gietdekvloer is hard maar toch elastisch en net zoals gietbeton is het ook nog eens heel onderhoudsvriendelijk. Een extra voordeel is dat het geluiddempend werkt. Een nadeel? Het is niet helemaal krasbestendig. Rubberen stoel- en tafelpoten vervang je daarom maar beter.
Dezelfde kenmerken en voordelen van een gietdekvloer op basis van polyurethaan zien we tot slot ook terugkomen bij de epoxy gietvloeren. Toch worden ze minder vaak in een woning gebruikt. De reden hiervoor is vrij logisch: met de blote voetjes voelt een epoxy gietdekvloer minder goed aan. In een showroom waar we de schoentjes aanhouden, hoeft dit uiteraard geen belemmering te vormen.
Weet overigens dat een epoxy gietdekvloer iets minder geluiddempend werkt en een minder warm gevoel kent. Wel zijn er meer speciale uitvoeringen mogelijk, terwijl je het in tegenstelling tot polyurethaan niet buiten kan gebruiken. Voor vloerverwarming is het tot slot ook minder goed geschikt. Wel is het over het algemeen een stuk goedkoper. Elk nadeel heb se voordeel, om het Cruijffiaans samen te vatten.
Onderhoud van de verschillende gietdekvloeren
Zoals eerder gesteld vergen gietvloeren veel minder onderhoud dan andere oppervlakken. Ook wat het reinigen betreft, is dit het geval. Uiteraard heeft dit laatste vooral te maken met het ontbreken van naden. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je een gietdekvloer helemaal niet hoeft te onderhouden, integendeel. Een en ander is hierbij wel afhankelijk van de gebruikte materialen.
Voor de reiniging van een gietbetonnen vloer kies je best niet voor synthetische schoonmaakmiddelen. Gewone PH-neutrale zeep volstaat. Het is wel belangrijk om de vloer na het schoonmaken goed droog te maken en dit om kalkresten te voorkomen. Eventuele kalkresten die zich op termijn ophopen, verwijder je heel voorzichtig met een klein schuursponsje. Vergeet het nadien wel niet even grondig te behandelen met bijenwas. Bij een nieuwe vloer dien je het toch minimaal maandelijks met bijenwas in te wrijven. Eventueel is acrylwas een goed alternatief.
Bij het onderhoud van een gietdekvloer op basis van polyurethaan of epoxy moet je voornamelijk rekening houden met de krasgevoeligheid. Het reinigen gaat gelukkig wel heel eenvoudig. Een stofwisser en stofzuiger volstaan. Ontstaat er ook hier een kalklaag? Behandel het dan met een oplossing van azijn.
Prijzen van de verschillende soorten gietvloeren
De prijs van de gietvloer is afhankelijk van het gebruikte materiaal en eventuele persoonlijke vereisten.
Voor een gietdekvloer op basis van epoxy moet je bijvoorbeeld rekenen op een kostprijs van 70 tot 110 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gewenste afwerking. Een gietdekvloer op basis van polyurethaan is hierbij een tikkeltje duurder. Onder andere de moeilijkheidsgraad en de gewenste afwerking spelen een belangrijke rol. Over het algemeen zal een gietdekvloer op basis van polyurethaan 10 euro per vierkante meter duurder zijn, waardoor je moet rekenen op een 80 tot 120 euro per vierkante meter.
De prijs voor een betongietvloer is meestal net iets lager dan deze van de vloer op basis van polyurethaan, maar toch iets hoger dan de epoxy gietdekvloer. Een richtprijs van 75 tot 120 euro per vierkante meter is hier zeker realistisch. Ook hier is een en ander afhankelijk van de samenstelling van de vloer. Wens je de vloer te gebruiken in combinatie met vloerverwarming? Dan zal meestal gekozen worden voor een duurdere samenstelling.
Weet overigens dat ook bovenstaande bedragen slechts richtbedragen zijn en hierbij rekenen op basis van de gemiddeld wensen en oppervlakken. Wens je een kleine ruimte van een gietdekvloer te laten voorzien? Dan zal de relatieve prijs per vierkante meter vaak hoger zijn. Bij grote (industriële) ruimtes geldt dan weer het omgekeerde.
Houd rekening met bijkomstige kosten
Bij het gieten van een gietvloer kunnen zich ook een aantal bijkomstige kostenposten opdringen. Denk bijvoorbeeld aan het voorbewerken van de ondervloer of het voorzien van uitzettingsvoegen. Het egaliseren van de ondervloer zal bijvoorbeeld al snel 8 euro of meer per vierkante meter kosten.
Indien je op zoek bent naar een specialist, is het daarom belangrijk om een gedetailleerde offerte op te vragen. Sommige aanbieders geven bijvoorbeeld de totaalprijs weer op hun website, terwijl anderen goedkoper lijken maar later met allerhande andere kostenposten op de proppen komen. Door een gedetailleerde offerte op te vragen, voorkom je dergelijke misverstanden en vind je ook écht de goedkoopste specialist.
Zelf leggen van een gietvloer
Het zelf leggen van een gietdekvloer is een vrij intense klus en zal meestal enkele dagen in beslag nemen. Over het algemeen zal je eerst de ondergrond moeten bewerken. Gaat het om een betonnen ondergrond? Dan moet je deze vooraf even schuren. Een houten ondergrond moet op zijn beurt vlak en stabiel zijn en bij tegelvloeren zal je eventuele loszittende tegels moeten vullen met epoxymortel. Ook hier is het belangrijk om de tegelvloer vooraf goed af te schuren.
Voor het aanbrengen van de gietvloer zelf, zal je een hechtingsprimer moeten gieten om er vervolgens een schraaplaag op aan te brengen. Dit zal de overgang vormen tussen de ondergrond en allerhande oneffenheden opvullen.
Vervolgens zal je de feitelijke gietlagen moeten aanbrengen. Op basis van de ondergrond zullen twee tot zes lagen zich opdringen. Eventueel kan je tot slot ook nog even een laklaag aanbrengen. Bij een gietdekvloer op basis van PU is dit zelfs een must.
Natuurlijk moet je wel al een en ander afweten van het gieten van vloer. Is dit niet het geval? Dan doe je toch maar beter beroep op een expert.