In de bouwsector zijn hijsen en heffen veel voorkomende werkzaamheden. Voorop staat hier ten aller tijde de veiligheid van werknemers en omstanders. Het voorkomen van ongelukken is het doel. Deze kunnen namelijk niet alleen de eigen werknemers en andere werkplaats bezoekers betreffen. Vele bouwwerkzaamheden vinden midden in een centrum of woonwijk plaats. Op deze manier kunnen ook omstanders gewond raken. Daarom zijn er afgesproken voorschriften en werkwijzen omtrent hef- en hijswerkzaamheden. Deze zijn steekproefsgewijs gecontroleerd in de branche. Hier lichten we alles omtrent hijsen en heffen toe. In het bijzonder hebben we het over de hijsbanden.
Wat verstaan we onder heffen en hijsen?
De term wordt veelal samen gebruikt. Echter zijn heffen en hijsen twee aparte onderdelen. Hijsen staat bekend als een voorwerp door middel van een takel omhoog brengen. Het optillen van voorwerpen door middel van hefwerktuigen noemen we heffen. Om de veiligheid te garanderen, zijn verschillende richtlijnen en keuringen vastgesteld. Een erkend keuringsbedrijf verstrekt speciale keurmeesters die dit uitvoeren. De organisatie hierachter onderscheid heffen en hijsen in 2 groepen activiteiten. Deze heten activiteiten onder en boven de haak.
Activiteiten boven de haak
Wanneer een erkend keurbedrijf ‘boven de haak’ keuren, houden ze zich bezig met standaard hijskranen en hijswerktuigen. Deze zijn gezet aan een vaste standplaats. Hierdoor zijn ze over het algemeen in fabriekshallen toegepast. Voorbeelden van deze soort kranen zijn loopkranen, zwenkkranen en hangbaansystemen.
Activiteiten onder de haak
De erkende keurbedrijven die ‘onder de haak’ keuren, houden zich bezig met de keuringen van andere onderdelen. Denk hierbij aan kettingwerk en staalkabels. Andere voorbeelden zijn pallettrucks en sjorbanden. Echter zijn er nog veel meer onderdelen die onder deze activiteiten vallen. Ook de hijsbanden en rondstroppen vallen onder deze categorie. Een compleet overzicht is te vinden op de website. Eveneens dienen deze onderdelen jaarlijks geïnspecteerde te zijn. Zo is elke partij verzekerd van de geëiste veiligheid. Bovendien dient een 4-jaarlijkse keuring en beproeving plaats te vinden. Aan de kleuren van de stickers is te zijn wanneer deze keuringen voor het laatst gebeurd zijn.
Hijsbanden en rondstroppen
De hijsbanden en rondstroppen vallen dus in de categorie ‘onder de haak’ activiteiten in de ogen van een erkend keurbedrijf. Maar wat is een hijsband of rondstrop precies? Ze zijn geschikt voor het veilig hijsen van diverse materialen. Het wordt gebruikt voor het verplaatsen van last. Veelal bestaan ze uit kunststof vezels of draden. De kleur van het materiaal geeft aan welke dragende vezels van toepassing zijn. Beiden dienen jaarlijks een inspectie te ondergaan. Bovendien zal elke 4 jaar een keuring en beproeving plaatsvinden.
Meer tips? Kijk hier.