Wanneer je van plan bent om een huis te kopen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een daarvan is dat je rekening moet houden met het feit dat er verborgen gebreken kunnen zijn in het huis. Er kunnen wat onderdelen zijn die toe zijn aan vervanging en die je daardoor later meer gaan kosten. Dit wil je natuurlijk wel voor dat je het huis gaat kopen weten. Daarom is een bouwkundige keuring laten uitvoeren interessant. Lees in onderstaande blog alles wat je moet weten over een bouwkundige keuring en of je deze wel of niet moet aanvragen!
Waarom is het nodig om een bouwkundige keuring te doen?
Verrassingen bij het kopen van een huis kunnen voorkomen worden door een bouwkundige keuring. Vooral bij oudere huizen is het super verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen. Er kunnen namelijk heel veel dingen mis zijn met het huis die jou bij een bezichtig niet opvallen. Deze gebreken kunnen je later veel geld gaan kosten. Tijdens een bouwtechnische inspectie van de woning wordt de woning van A tot Z beoordeeld door een expert die beschikt over de nodige bouwkundige kennis. Aan de hand van zijn bevindingen wordt er een bouwkundig rapport opgesteld, waarin alle verbeter-, reparatie- en onderhoudskosten worden opgesomd. Dit geeft jou als koper inzicht in de nodige en toekomstige kosten voor het onderhoud. Met een bouwkundige keuring heb je dus inzicht in de huidige onderhoudsstaat van de woning, waardoor je eventueel een lager bod kunt uitbrengen.
Wat is nou eigenlijk een bouwkundige keuring?
Wat doet men eigenlijk bij een bouwkundige keuring? Bij een bezichtiging kun jij niet meteen zien wat er allemaal mis is met het huis. Je kunt bijvoorbeeld wel zien dat er een likje verf nodig is maar de onderliggende problemen zijn vaak niet zichtbaar. Daarom kun je er een expert bij roepen die een bouwkundig rapport in elkaar flanst. Hij of zij gaat de gehele woning inspecteren en kijkt grondig naar alle onderdelen. De bouwkundige zoekt ook altijd naar asbest of loden leidingen en kijkt hij of zij naar koolstofmonoxide gevaar. Daarnaast worden alle mogelijke kost uitgerekend en in kaart gebracht zodat jij weet of het risico het waard is. Het aanvragen van een bouwkundige keuring is dus zeker wel een aan te raden stap voordat je besluit het huis te kopen. Het is namelijk ook zo dat het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring een voorwaarde is voor een hypotheek met NHG.
Bouwkundige keuring: plan direct een afspraak in!
Overtuigd van een bouwkundige keuring bij aankoop van een woning? Dan kun je via Huiskeur.nl eenvoudig een afspraak inplannen. Vervolgens wordt er een opnamemoment ingepland, waarbij de woning door een bouwkundig expert wordt beoordeeld op de huidige staat. Na de keuring ontvang je binnen enkele werkdagen een uitgebreid rapport met alle bouwtechnische gegevens van de woning. Zo weet je precies welke verbeter- en onderhoudskosten je op korte en lange termijn kunt verwachten.
Vond je deze blog leuk? Kijk dan hier voor meer
Geef een reactie