Een goede architect verdient zich terug
Niet alleen bij de bouw van een nieuw huis, maar ook bij kleine bouwkundige aanpassingen is het verstandig een architect in te schakelen. Het betekent weliswaar een extra post bovenop de toch al hoge bouwkosten, maar een goede architect verdient zich dubbel en dwars terug.
Bouwen en verbouwen vraagt soms om oplossingen en aanpassingen binnenshuis. Ook dan is het verstandig de hulp in te roepen van een professional. Sommige architecten werken samen met vaste interieurontwerpers. Ook zijn er bureaus die beide disciplines in huis hebben.
Hoe vind ik een architect?
Online zijn er mogelijkheden te over om een goede architect te vinden. Op archy.nu kan je zoeken in een bestand van meer dan duizend architectenbureaus die allen zijn aangesloten bij de BNA (de Branchevereniging Nederlandse Architecten). Ook ervaringen van andere opdrachtgevers zijn een waardevolle bron bij het bepalen van je keuze. Het belangrijkste is dat je kiest voor de architect die het beste aansluit bij jouw wensen en ideeën!
Zeker weten dat je de goede kiest
Check in ieder geval of de architect staat ingeschreven in het architectenregister. Dit geeft je de garantie dat je in zee gaat met een gekwalificeerde partij. Spreek je opdracht door met meerdere architecten. In zo’n gesprek, dat uiteraard vrijblijvend is, merk je snel genoeg of het klikt tussen jou en de architect. Die klik is een voorwaarde voor een succesvol traject.
Wat mag je verwachten?
De architect zet jouw wensen en plannen om in een schets. Daarbij houdt hij rekening met de geldende overheidsvoorschriften en technische voorwaarden. Als je akkoord bent met het schetsontwerp en met de begroting, kan het ontwerp definitief worden gemaakt. Houd als opdrachtgever steeds een vinger aan de pols – zeker in deze beginfase.
Bouwen en verbouwen is een complexe en kostbare aangelegenheid. Het is van belang dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Pas als je goedkeuring hebt gegeven aan het definitieve ontwerp, kunnen de benodigde vergunningen worden aangevraagd. Het ontwerp moet voldoen aan het Bouwbesluit (de in Nederland geldende bouwregels) en moet langs de nodige instanties zoals de welstandscommissie. Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar maak je geen zorgen. Een goede architect neemt je dit werk uit handen.
De bouw kan beginnen
Als alle hobbels zijn genomen, kan de aannemer aan de slag. Een goed contact tussen architect en aannemer is belangrijk voor het welslagen van het project. Betrek daarom de architect bij de keuze voor een aannemer. Zo weet je zeker dat de samenwerking tussen die twee soepel verloopt. Een architect heeft bovendien meer kennis om de begroting van een aannemer goed te beoordelen. Het bespaart je dus geld en gedoe.
Wat kost een architect?
Hierop is geen kant en klaar antwoord te geven. Architecten werken meestal niet met een uurtarief. Het honorarium kan een percentage zijn van de bouwsom. Andere architecten bepalen hun prijs weer op basis van het aantal vierkante meters. Ook spelen kennis en ervaring een rol. Hoe dan ook is het belangrijk dat hierover op een transparante manier wordt gecommuniceerd.
Maatwerk
Iedere woning, iedere wens en ieder plan daarmee is anders. Om die reden is het het verstandigst om eens echt met een professionele architect om tafel te gaan.
Meer lezen over professionele dienstverlening in de woonbranche? Houd deze pagina dan goed in de gaten.