De taxus maakt deel uit van de familie van coniferen. De taxus wordt in Nederlandse tuinen vaak als haagplant gebruikt. Er zijn diverse taxussen beschikbaar. Dit artikel geeft uitleg over de meest bekende soorten: De taxus Baccata, taxus Baccata David, taxus Media Hicksii en de taxus Media Hillii.
De taxus Baccata
Deze soort is zeer geliefd omdat de plant altijd groen blijft in combinatie met een mooie en luxe uitstraling. De plant kan goed tegen de winterkou en wordt vaak gebruikt om een mooie haag te realiseren. De taxus Baccata kan tevens als een op zich zelf staande plant gebruikt worden. De plant is makkelijk te verzorgen en ook al snoei je iets teveel van de taxus Baccata, de plant blijft groeien.
De taxus Baccata David
Deze soort groeit vrij langzaam en heeft bladeren die dicht op elkaar staan. De bladeren staan rechtop en vormen een compacte kolom. De plant is goed te gebruiken als alleenstaande plant maar ook als haag of funderingsplant. De eigenschappen komen overeen met de taxus Baccata.
De taxus Media Hicksii en taxus Media Hillii
De taxus Hicksii is vrouwelijk en de taxus media Hillii is de mannelijke versie van deze plant. De mannelijke versie produceert geen bessen. De planten hebben verder dezelfde eigenschappen en kenmerken. Ze zien er hetzelfde uit als de Europese taxus echter hebben ze een aantal kleine verschillen. Daarnaast groeien ze compacter, blijven ze mooi groen en zijn ze eenvoudig te verzorgen.
Hoe plant je diverse taxussen in de tuin?
De beste tijd om een taxus te planten is in de lente of herfst. Het is van belang dat het niet te koud is. Daarnaast is het niet goed om een taxus te planten als het extreem droog of warm weer is.
✔ Maak de grond los en graaf een gat die 6 centimeter dieper is dan de kluit. De plant kan het beste op een plek gedijen waar halfschaduw aanwezig is.
✔ Vervolgens voeg je vier centimeter compost, mest of grof zand toe.
✔ Haal de plant voorzichtig uit de container of pot en maak de wortels voorzichtig losser. Dit zorgt ervoor dat de wortels zich makkelijk kunnen verspreiden in de aarde.
✔ Ten slotte plaats je de plant in de grond en zorg ervoor dat de kluit gelijk blijft staan aan de grond. Vul weer met aarde en druk deze voorzichtig aan om eventuele lucht te verwijderen. Eventueel kan je nog wat mulch rond het worteloppervlak aanbrengen. Geef de plant water en herhaal het water geven een keer per week.
Vond je deze blog interessant? Kijk dan hier voor meer
Bron: www.haag-heg.nl
Geef een reactie