De aanschaf van een rolluik is een investering voor de lange termijn. Als je er net in bent ‘gerold’, kan het nog wel eens moeilijk zijn om te beoordelen wat je aanschaft. Daarvoor is het belangrijk dat je wat meer inzicht krijgt in de constructie van rolluiken.
Constructie
Het meest zichtbare deel van een rolluik is het pantser. Een gesloten rolluik heeft een pantser dat bestaat uit enkelwandige profielen of lamellen die bol of vlak zijn. Het pantser van een rolhek, het soort rolluik die gebruikt wordt om etalages van winkels te beschermen wanneer deze gesloten zijn, is opgebouwd uit buisprofielen of uit stripstaal. Dit om te zorgen dat het zo sterk mogelijk is. Wanneer je het hebt over zonwering, is het belangrijk dat deze geen of weinig licht doorlaat.
Wanneer rolluiken worden geopend of gesloten, worden deze aan de zijkanten geleid door zijgeleiders. Hoe breed deze geleider is, hangt af van de dikte van het pantser. Let er op dat deze van goede kwaliteit zijn en tegen kunnen alle soorten weersomstandigheden kunnen zodat deze zo lang mogelijk mee gaan.
De besturing van rolluiken kan op allerlei manieren gebeuren. Hieronder staan een aantal voorbeelden op een rijtje:
- Dodemansbediening
- Opbouwschakelaar
- Sleutelschakelaar (alleen bij rolluiken van winkels)
- Afstandsbediening (vaak gebruikt bij zonweringsrolluiken)
- Badge-, code-, en vingerafdrukbediening
- Via tijdklok of via het alarmsysteem
- Centrale bediening (wanneer je meerdere rolluiken hebben en deze tegelijkertijd wil bedienen)
Veelvoorkomende problemen met rolluiken
Rolluiken bieden verschillende voordelen. Denk hierbij aan privacy, geluidswering, bescherming tegen kou of warmte, en bescherming tegen zonlicht wanneer je een film aan het kijken bent en de zon op je scherm valt. Je kunt echter alleen van deze voordelen wanneer je rolluik naar behoren werkt. Je kunt natuurlijk voor een rolluik van goede kwaliteit gaan om te voorkomen dat er zich technische problemen voordoen, maar dit kun je natuurlijk niet altijd voorkomen. Bij de aanschaf van een rolluik komen ook wel eens problemen kijken. Hieronder staan de 5 meest voorkomende rolluikproblemen voor je op een rijtje:
- Het rolluik wil niet meer naar beneden. Als dit probleem zich voordoet, check dan altijd eerst of er nog stroom naar het rolluik gaat door de stoppen en aardlekschakelijker in de stoppenkast te controleren.
- Het rolluik wilt niet meer omhoog:
- Bij handmatig bediende rolluiken kan het zijn dat er een probleem is met het lint of de ketting. Het kan ook gebeuren dat hij vast is komen te zitten doordat deze te hoog is opgetrokken. In dit geval kun je proberen het rolluik handmatig los te maken van het bovenste gedeelte omdat het klem zit.
- Als je elektrisch bedienbare rolluik niet meer wil openen en deze alleen opengaat wanneer je deze handmatig helpt oprollen door hem op te tillen, is de kans groot dat de motor niet meer krachtig genoeg is om het luik op te hijsen. De motor moet dan vervangen worden
- Elektrisch luik openen bij stroomstoring. Helaas is dit niet mogelijk omdat er stroom nodig is om de motor te laten draaien. Wil je dit risico niet lopen, heb je een rolluik nodig die ook handmatig te bedienen is.
- Rolluik maakt lawaai bij wind. Controleer of de geleiders door de tijd heen wijder zijn geworden. Check ook de rubbers of borstels in de begeleiders.
- Band van rolluik is kapot. Bij een handbediend rolluik is een band noodzakelijk voor het functioneren er van. Als deze kapot is, zal die vervangen moeten worden
Op zoek naar goedkope rolluiken van goede kwaliteit of naar rolluik offertes? Ga dan snel op zoek naar een garant voor zonwering!
R.H. Bakker zegt
Het elektrisch rolluik gaat niet meer naar boven. Als je de schakelaar aanzet om naar boven te gaan hoor je hem brommen..Dus er staat stroom op. Het rolluik is op de hand niet meer naar boven te krijgen.
De breedte van het rolluik is 2.30 breed dus nogal zwaar.
Aan de uitenkant steekt een stuk ijzer door een opening.
Het rolluik bevind zich op een dakterras waar ik niet meer op kan!
Wat is uw advies.
Bijvoorbaat dank!