Wat voor type plantenverzorger ben jij? Wanneer jij een bonsaiboom cadeau krijgt, kun jij met uiterste precisie opgaan in de verzorging ervan. Of verwar jij soms een kunstplant voor een plant die eigenlijk wel water nodig heeft (zo’n vier weken geleden al).
Kamerplantenverzorging
Je karaktereigenschappen zeggen heel wat over jouw plantverzorging kwaliteiten. Toch kom je met een beetje doorzettingsvermogen, de juiste verzorgingsbenodigdheden en een beetje kennis al een heel eind. Zo groeit elke plant het beste in een omgeving die op de plant afgestemd is, denkend aan daglicht en luchtvochtigheid. Zo staat de ene kamerplant graag in de zon, terwijl de ander liever op een schaduwplek staat. Badkamerplanten zijn daarentegen geschikt voor een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en relatief weinig daglicht. Wanneer je zo’n plant graag in de keuken hebt staan, kun je deze situatie nabootsen. Zo zou je af en toe met een plantenspuit de kamerplant kunnen benevelen met water.
Schaduwplanten tips
Iedere plant heeft lucht, water en licht nodig. De een wat meer dan de ander. Maar in een daglicht zonder zonlicht zal een plant niet overleven. In de donkerste ruimtes is het belangrijk om schaduwplanten te plaatsen. Schaduwplanten zijn trage groeiers en hebben hierdoor weinig zonlicht en dus energie nodig om te groeien. Waar kun je schaduwplanten aan herkennen? Schaduwplanten hebben vaak donkerder blad in vergelijking met planten die voor het raam staan, denk daarbij aan de Calathea, Kentiapalm of de welbekende gatenplant.
Planten in de woonkamer
In iedere woonkamer schijnt op een bepaald moment wel het zonnetje naar binnen. Tegelijkertijd zijn schaduwplekjes in de woonkamer ook niet uniek. Dan denk je bij jezelf: iedere plant zou het hier moeten overleven. Dat denk je verkeerd. Natuurlijk is licht een erg belangrijke factor voor de groei en bloei van jouw kamerplanten. Ook hebben vrijwel alle woonkamers hier en daar een verwarming hangen, met waarschijnlijk een leuke vensterbank om vol te zetten met planten. Dit kan verkeerd uitpakken. Hierdoor verstoor je de luchtvochtigheid en drogen veel planten uit. Zeker in de vensterbank, achter het glas komt zonlicht extra hard aan. Toch zijn er planten die zelfs de vensterbank overleven! Wil jij jouw vensterbank vol zetten met leuke planten, kies dan vetplanten, cactussen. Zoals woenstijnroos, crassula marnieriana of het kruiskruid. Meer plantentips lees je op plantenpraat.nl
Geef een reactie