Bij een verbouwing of renovatie komt veel bouwafval kijken. Aangezien je dit afval niet bij het huisafval kunt plaatsen is het heel verstandig om een puincontainer te huren. In dit artikel leggen we je alles uit over bouwafval en diverse soorten puincontainers.
Wat is bouwafval?
Bouwafval wordt gedefinieerd als alle minerale materialen die bijvoorbeeld tijdens bouwwerkzaamheden worden geproduceerd. Bouwafval is geen afval, maar kan bijna volledig worden gerecycled. Om deze reden moet extern afval in bouwpuin strikt worden vermeden om een probleemloze verwerking te garanderen.
Verwijdering van gemengd bouwafval
Het spreekt voor zich dat gemengd bouwafval niet zomaar in een gewone vuilnisbak kan worden afgevoerd. Dit heeft niet alleen te maken met het hoge gewicht en de hoeveelheid afval, maar ook aan de noodzakelijke verwijdering. De producent van dit restafval moet hiervoor een puincontainer gebruiken. Vooraf moet je echter beslissen of je één of zelfs twee containers nodig hebt, want het scheiden van bouwafval en gemengd bouwafval kan vaak leiden tot kostenbesparingen door de verschillende verwijderingskosten.
Wat is gemengd bouwafval?
Gemengd bouwafval wordt gedefinieerd als alle zaken die ontstaan tijdens bouw-, renovatie- of renovatiewerkzaamheden en die achteraf moeten worden verwijderd. In tegenstelling tot puur puin is het mengsel van minerale en niet-minerale materialen moeilijk te scheiden en daardoor duurder om af te voeren. Vloeistoffen behoren echter niet tot de twee soorten afvalverwijdering.
Wat hoort bij gemengd bouwafval?
Aangezien gemengd bouwafval bestaat uit minerale en niet-minerale componenten, omvat het veel soorten bouwafval. Dit gemengd afval omvat bijvoorbeeld behang en behangresten, maar ook hout of houtsnippers. Ook gipsresten en gipsplaten en gipsplaten kunnen in deze containers worden afgevoerd. Gemengd bouwafval omvat ook kabels, kabelresten, kunststof en kunststofafval van de bouwplaats. Kunststofleidingen kunnen als gemengd afval worden afgevoerd in een puincontainer.
Grotere onderdelen zoals deuren en ramen, metaalschroot, draadwanden en diverse andere metalen kunnen ook op deze manier worden afgevoerd. En zelfs schroot in de vorm van radiatoren of dergelijke is geen probleem bij gemengd afval. Tot slot behoren ook zaken als strooien matten, rubberresten, houtcementmengsels (zure kool of HWL-platen) en allerlei soorten folies tot dit afval.
Wat hoort niet bij gemengd bouwafval?
Wie rubber banden, olie of diverse oplosmiddelen probeert af te voeren in gemengd bouwafval zal bitter teleurgesteld zijn, dit mag namelijk niet. Ook teer houdende artikelen en verven, lakken, lakken en andere schilders toebehoren behoren niet tot het gemengde afval voor in de puincontainer. Bovendien moet men zich ervan bewust zijn dat batterijen, lijm of lijmresten niet onder dit type afval vallen. Ook glaswol en asbesthoudende platen mogen niet in de puincontainer.
Waar kun je een puincontainer voor gebruiken?
Waar verzamelt zich al het puin van gebouwen? Als je een bouwput uitgraaft, vormen de stenen die uit de grond worden gewonnen bouwafval. Metselstenen, gebrande dakpannen of beton zijn ook bouwpuin, evenals gedroogde mortel- of gipsresten. Bij renovatie vindt er bijvoorbeeld bouwpuin plaats als je een muur in huis weghaalt, maar hout, glas, kunststof (kabels, kabelgoten) en metalen moeten apart worden verwijderd en afgevoerd worden in puincontainers. En bij zolderrenovaties zijn alleen de oude stenen bouwafval, terwijl isolatiematerialen zoals glas- of steenwol, plastic folie of polystyreenplaten zeker niet in de puincontainer terecht mag komen.
Wat is toegestaan in een puincontainer?
- Mineraal afval (tot 60 cm randlengte)
- Bakstenen (bakstenen of dakpannen)
- Vijzel
- Pleisterwerk
- Betonvernietiging
- Keramiek
- Porselein
- Beton zonder wapening
Wat is niet toegestaan in een puincontainer?
- Gevaarlijk afval
- Gips en gipsplaten
- Celbeton, Ytong, puimsteen (lichte bouwmaterialen)
- Hechtingen/verstevigingen (bijv. metaal, hout)
- Emmers, bussen, blikken, blikken (bijv. voor verf, vernis, oplosmiddelen, houtverduurzamingsmiddelen)
- Isolatiematerialen (bijv. minerale wol) of tapijten
- Materialen met teer en bitumengehalte (bijv. teerplaat of wegenbouw)
- Kunststoffen, hout, hout, glas, metalen
Overzicht van puincontainer afmetingen voor gemengd bouwafval
Je kunt over het algemeen drie verschillende maten containers huren met een volume van 5, 7 of 10 m³ voor de afvoer van gemengd bouwafval. Dit zijn containers met open portaal kiepers die met een speciale voertuig over kleinere obstakels (bijv. tuinhekken) kunnen worden gehesen. Een container mag alleen in openbare ruimtes worden geparkeerd als je vooraf een officiële vergunning is aangevraagd.
5 m³ container voor gemengd bouwafval
- Hoogte: 1,30 m
- Breedte: 1,80 m
- Lengte: 3,10 m
7 m³ container voor gemengd bouwafval
- Hoogte: 1,50 m
- Breedte: 1,80 m
- Lengte: 3,50 m
10 m³ container voor gemengd bouwafval
- Hoogte: 1,80 m
- Breedte: 1,90 m
- Lengte: 4,00 m
TIP: Welke maat is de juiste?
De hoeveelheid afval wordt meestal onderschat! Het is beter om vanaf het begin een grotere container te bestellen, wat goedkoper is dan later een kleinere container te bestellen. Sloop- en renovatiewerkzaamheden leiden vaak tot zeer grote hoeveelheden bouwafval, dus je moet vooraf het benodigde volume zo nauwkeurig mogelijk berekenen en in geval van twijfel een grotere container bestellen. Dit is aanzienlijk goedkoper dan het later bestellen van een tweede container.
Hoe vol kan een puincontainer voor bouwafval geladen worden?
In principe mag de container niet meer dan 10 cm onder de bovenrand worden geladen om een veilig transport te garanderen. Het bouwafval moet gelijkmatig over de gehele container worden verdeeld, zodat het tijdens het transport niet significant kan wegglijden.